Własna mąka żytnia i nie tylko
Własna świeża mąka i otręby? Czemu nie. Projekt własna mąka powstał w ramach pomysłu wypieku własnego chleba żytniego, który z kolei był powiązany z projektem młynka zbożowego. W celu sprawdzenia czy zaprojektowany i wykonany przeze mnie młynek żarnowy posiada właściwości mielące postanowiłem go przetestować na ziarnie żyta a z mąki zrobić chleb.
Po kolei to wyglądało tak:
Wyprawa po kłosy
Poszedłem na zaprzyjaźnione pole po kłosy.
Pole żyta Żyto Ścinanie kłosów żyta
Kłosy żyta Zebrane kłosy żyta
Młocka
Potem kłosy wymłóciłem cepem mojej produkcji, a następnie dokończyłem wydobywanie ziarna ręcznie.
Młocka Rozdrobnione kłosy po młóceniu Ręczne międlenie kłosów Wymłócone kłosy Wymłócone kłosy Wymłócone kłosy żyta Wymłócone kłosy żyta
Wianie
Teraz przyszła pora na odwianie plew. Zrobiłem to wykorzystując wiatr i dmuchając. Przewiane ziarno wsypałem do uszytego przeze mnie woreczka z płótna które wcześniej zabarwiłem wrotyczem podczas projektu barwienia tkanin barwnikami naturalnymi (zobacz więcej o barwieniu tkanin).
Wianie ziarna Wianie ziarna żyta Wianie ziarna Ziarna i plewy Wianie ziarna Plewy i ziarno żyta Ziarno żyta Ziarno żyta Ziarno żyta i kłosy
Mielenie
Na końcu zmieliłem ziarno we własnym młynku żarnowym. Wyszło bardzo dobrze. Mąka jest pełnoziarnista z otrębami i o to mi chodziło.
Wsypywanie ziarna do młynka Ziarno żyta w młynku Mielenie Mielenie Mielenie Jest! Mąka żytnia z otrębami Jest mąka! Mąka żytnia z otrębami
Własna mąka
Projekt własna mąka żytnia zakończył się sukcesem. Zakwas jest z niej bardzo zadowolony. Bąbelkuje, że niemal słychać mlaskanie.
Młynek spełnia swoją rolę. Teraz czas na mielenie innych dodatków.
Zapraszam jeszcze do obejrzenia klipu z wyrobu własnej mąki
Co wyszło z mąki można zobaczyć tutaj
Własna mąka żytnia jest częścią projektu budowy młynka zbożowego żarnowego (zobacz więcej) i wypieku chleba żytniego razowego (zobacz więcej).