Architekt z wyobraźnią z Lublina. Realizuję nietypowe zamówienia.

Własna mąka żytnia i nie tylko

Własna świeża mąka i otręby? Czemu nie. Projekt własna mąka powstał w ramach pomysłu wypieku własnego chleba żytniego, który z kolei był powiązany z projektem młynka zbożowego. W celu sprawdzenia czy zaprojektowany i wykonany przeze mnie młynek żarnowy posiada właściwości mielące postanowiłem go przetestować na ziarnie żyta a z mąki zrobić chleb.

Po kolei to wyglądało tak:

Wyprawa po kłosy

Poszedłem na zaprzyjaźnione pole po kłosy.

Młocka

Potem kłosy wymłóciłem cepem mojej produkcji, a następnie dokończyłem wydobywanie ziarna ręcznie.

Wianie

Teraz przyszła pora na odwianie plew. Zrobiłem to wykorzystując wiatr i dmuchając. Przewiane ziarno wsypałem do uszytego przeze mnie woreczka z płótna które wcześniej zabarwiłem wrotyczem podczas projektu barwienia tkanin barwnikami naturalnymi (zobacz więcej o barwieniu tkanin).

Mielenie

Na końcu zmieliłem ziarno we własnym młynku żarnowym. Wyszło bardzo dobrze. Mąka jest pełnoziarnista z otrębami i o to mi chodziło.

Własna mąka

Projekt własna mąka żytnia zakończył się sukcesem. Zakwas jest z niej bardzo zadowolony. Bąbelkuje, że niemal słychać mlaskanie.

Młynek spełnia swoją rolę. Teraz czas na mielenie innych dodatków.

Zapraszam jeszcze do obejrzenia klipu z wyrobu własnej mąki

Od kłosa do własnej mąki

Co wyszło z mąki można zobaczyć tutaj

Własna mąka żytnia jest częścią projektu budowy młynka zbożowego żarnowego (zobacz więcej) i wypieku chleba żytniego razowego (zobacz więcej).