Architekt z wyobraźnią z Lublina. Realizuję nietypowe zamówienia.

Młynek zbożowy żarnowy

W ramach zdrowego odżywiania i powiedzenia „jesteś tym co jesz” postanowiłem zrobić tani i prosty młynek żarnowy zbożowy do mielenia ziarna. Z założenia miał być uniwersalny tak, żeby nadawał się do mielenia wszystkiego: ziarn zbóż, kukurydzy, gryki, soczewicy, kawy… oraz miał posiadać solidne granitowe żarna. Zanim rozpocząłem budowę przystąpiłem do projektowania. Młynek zbożowy miał być prosty w budowie i niezawodny. Do tego poręczny. Nie za duży ale na tyle duży, żeby wielkość żaren pozwalała dobrze zmielić ziarno. Pomysłów mi nie brakowało. Narysowałem kilka wariantów z których wybrałem jeden, który wydał mi się najbardziej odpowiedni do wykonania. Na oko budowa młynka żarnowego miała mi zająć kilka dni. Wyszło inaczej. Miesiąc. Żeby precyzyjnie wykonać młynek zbożowy musiałem wymyślić i wykonać kilka przyrządów dzięki którym mogłem precyzyjniej zamocować obrabiane materiały, zaznaczyć miejsca cięć i mocowań. Nie prezentuję zdjęć z budowy, żeby nie dawać złego przykładu bhp.

Po miesiącu wreszcie jest zmontowany

Młynek żarnowy zbożowy po zmontowaniu
Młynek zbożowy po zmontowaniu

Pozostało jeszcze wykonanie zabezpieczenia powierzchni młynka. Postanowiłem pomalować go tak, żeby wyglądał jakby był stary.

I oto młynek zbożowy wykończony:

Młynek zbożowy jest solidny i ciężki. Mieli się w nim ziarno płynnie bez wysiłku. Posiada wystające krawędzie podstawy, które można zamocować ściskiem do blatu stołu.

Sesja zdjęciowa ukończonego młynka żarnowego:

Młynek jest. Pora na test. Poszedłem do sklepu po ziarno. O nie, to byłoby zbyt proste. Zrobiłem to tak…(czytaj dalej lub zobacz poniższy klip)

Młynek zbożowy posiada granitowe żarna. Jest masywny. To sprzęt dla koneserów. Przy zabawie we własny wypiek chleba podnosi poczucie samowystarczalności. Można w nim mielić dowolny rodzaj ziarna i eksperymentować w kuchni.

Młynek zbożowy w akcji

Młynek występuje od około połowy klipu:

Mielenie ziarna

Młynek żarnowy zbożowy jest częścią projektu własnej mąki żytniej (zobacz więcej) i wypieku chleba żytniego razowego (zobacz więcej).