Architekt z wyobraźnią. Projektuję wszystko. Realizuję marzenia i nietypowe zamówienia.

Chleb żytni z własnego wypieku

Przesunąłem granicę samowystarczalności. Chleb żytni na zakwasie nie tylko z własnego wypieku ale też z własnej mąki i własnego zakwasu.

Pierwsze primo: zakwas

Żeby upiec chleb na zakwasie potrzebny jest zakwas. Pierwsza próba nastawienia zakwasu skończyła się niepowodzeniem. Było zimno. Postanowiłem podgrzewać zakwas w łaźni wodnej grzałką podłączoną z termostatem fotograficznym, który służył mi do wywoływania zdjęć. Zaczęło się dobrze. Niestety którejś nocy termostat uległ awarii i zakwas się ugotował. Zrobiła się z niego klucha. Pomimo niepowodzenia miałem szczęście. Zdążyłem wyłączyć grzałkę zanim mogło dojść do pożaru. Musiałem zacząć od nowa. Tym razem wszystko poszło dobrze i po tygodniu zakwas żytni był gotowy.

Drugie primo: zaczyn

Jak już jest zakwas można nastawić zaczyn. Do mąki należy dodać zakwas dolać wody i już. Teraz trzeba poczekać kilka godzin aż podrośnie.

Trzecie primo: dodatki

Trzeba pamiętać o namoczeniu dodatków do ciasta, które tego wymagają np. siemię, orzechy.

Teraz można już piec chleb żytni.

Przepisów i składników nie podaję bo w internecie można ich znaleźć wiele. Do chleba podszedłem twórczo. Zrobiłem go po swojemu. Najpierw poczytałem. Potem uprościłem i upiekłem. Wyszedł. Pierwszy chleb był trochę zakalcowaty. Było chłodno więc nie bardzo chciał rosnąć a że nie chciałem, żeby był bardzo kwaśny upiekłem go za wcześnie. Pięknie za to pachniał. Nie mam wagi więc za każdym razem robię chleb na oko i dodaję do ciasta różne dodatki. Bardzo odpowiada mi prostota wykonania.
Chleb żytni jest szczególnie przydatny w podróżach z dala od sklepów. Wytrzyma dłuższy czas zachowując świeżość i smak. 

Oto kilka wypieków chleba żytniego:

Chleb żytni z otrębami:

Chleb żytni z czarnuszką:

Chleb żytni z kminkiem:

Chleb żytni ze słonecznikiem

Chleb żytni z siemieniem lnianym

Chleb żytni z orzechami

Chleb żytni z żurawiną i daktylami

Projekt wypieku własnego chleba żytniego jest częścią projektu własnej mąki żytniej (zobacz więcej) i młynka żarnowego zbożowego (zobacz więcej).

PS. Od razu wyjaśniam językoznawcom którzy powiedzą, że nie ma czegoś takiego jak pierwsze primo, drugie … itd. To prawda. Ale występuje w filmie „Wolna sobota” i u mnie też.

Przegląd prywatności
ARCHIM STUDIO

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.