Grill zadaszony
Ogrodowy grill zadaszony złożony jest z drewnianej wiaty stanowiącej zadaszenie wolnostojącego kominka ogrodowego w skład którego wchodzi: grill, wędzarnia i piec chlebowy oraz pomieszczenie gospodarcze. Pomieszczenie gospodarcze obudowuje część wiaty. Pod wiatą znajduje się przestronna przestrzeń przeznaczona do ustawienia stołów i miejsc do siedzenia. Wiata nakryta jest dachem kopertowym.
Rzuty przedstawiają trzy warianty lokalizacji grilla i miejsc do siedzenia pod wiatą.
Wersja 1- grill zlokalizowany centralnie na ścianie pomieszczenia gospodarczego.
Wersja 2- grill zlokalizowany w narożu ściany pomieszczenia gospodarczego.
Wersja 3- grill zlokalizowany w przestrzeni wiaty.
Rozwiązania materiałowe
Konstrukcja dachu drewniana krokwiowa.
Dach pokryty w zależności od upodobań gontem drewnianym, łupkiem, blachodachówką, dachówką ceramiczną, słomą, gontem bitumicznym itp. Elementy drewniane zabezpieczone przeciwogniowo, pleśnio i grzybobójczo.
Słupy drewniane osadzone w stalowych „butach” zakotwionych w fundamencie.
Grill, wędzarnia i piec chlebowy wykonane z cegły ceramicznej pełnej lub klinkierowej.
Ściany pomieszczenia gospodarczego murowane z opoki lub cegły ceramicznej.