Grill pod wiatą
Terenowy grill pod wiatą składa się z drewnianej wiaty krytej dachem dwuspadowym będącej zadaszeniem wolnostojącego kominka ogrodowego złożonego z grilla, wędzarni, pieca chlebowego oraz pomieszczenia gospodarczego. Pomieszczenie gospodarcze obudowuje szczyt wiaty. Trzon grilla stoi na tle ściany osłaniającej go od wiatru. Pod wiatą znajduje się przestronna przestrzeń przeznaczona do ustawienia stołów i miejsc do siedzenia.
Rozwiązania materiałowe
Konstrukcja dachu drewniana krokwiowa.
Dach pokryty w zależności od upodobań gontem drewnianym, łupkiem, blachodachówką, dachówką ceramiczną, słomą, gontem bitumicznym itp. Elementy drewniane zabezpieczone przeciwogniowo, pleśnio i grzybobójczo.
Słupy drewniane osadzone w stalowych „butach” zakotwionych w fundamencie.
Grill, wędzarnia i piec chlebowy wykonane z cegły ceramicznej pełnej lub klinkierowej.
Ściany pomieszczenia gospodarczego murowane z opoki lub cegły ceramicznej.